Theoretical and practical aspects of dietary therapy at type 2 diabetes mellitus

Tutelyan V.A.1, Sharafetdinov Kh.Kh.1, Kochetkova A.A.1, Kiseleva T.L.1, Kodentsova V.M.1, Smirnova E.A.1, Savenkova T.V.1, Osipov M.V.1, Pilipenko V.V.1, Plotnikova O.A.1, Soldatova E.A.1, Sarkisyan V.A.1, Glazkova I.V.1, Vorobyeva V.M.1, Vorobyeva I.S.1, Zhilinskaya N.V.1, Zorina E.E.1
1 ФГБУН «ФИЦ питания и биотехнологии»

Научное издание / монография

Выпущено ООО Издательский дом «БИБЛИО-ГЛОБУС»

Тутельян В.А., Шарафетдинов Х.Х., Кочеткова А.А., Киселева Т.Л., Коденцова В.М., Смирнова Е.А., Савенкова Т.В., Осипов М.В., Пилипенко В.В., Плотникова О.А., Солдатова Е.А., Саркисян В.А., Глазкова И.В., Воробьева В.М., Воробьева И.С., Жилинская Н.В., Зорина Е.Е. (2016) Теоретические и практические аспекты диетотерапии при сахарном диабете 2 типа  / ISBN: 978-5-9909278-9-6
  • Авторы: Тутельян В.А., Шарафетдинов Х.Х., Кочеткова А.А., Киселева Т.Л., Коденцова В.М., Смирнова Е.А., Савенкова Т.В., Осипов М.В., Пилипенко В.В., Плотникова О.А., Солдатова Е.А., Саркисян В.А., Глазкова И.В., Воробьева В.М., Воробьева И.С., Жилинская Н.В., Зорина Е.Е.
  • Год издания: 2016
  • УДК: 613.2.03:616.379-008.64
  • ББК: 51.230+54.15
  • Тираж: 500 экз.
  • Формат: 60х84/16
  • Обложка: Твердая обложка / переплет
  • Страниц: 244
  • Усл. печ. л.: 19.7
  • ISBN: 978-5-9909278-9-6
  • DOI: 10.18334/9785990927834
  • Indexed in Russian Science Citation Index: https://elibrary.ru/item.asp?id=28087104

    Get access via LAN BOOK: https://e.lanbook.com/book/21911

     

    Издание осуществлено при финансовой поддержке Российского научного фонда, грант 14 36–00041

    Please, cite as:

    Книга в каталоге РГБ: https://search.rsl.ru/ru/record/01008756948

    Рецензенты:
    Сергеев В.Н. - заведующий лабораторией нутрициологии и диетологии отдела метаболизма Российского научного центра медицинской реабилитации и курортологии Минздрава России, доктор медицинских наук
    Сорвачева Т.Н. - заведующая кафедрой диетологии и нутрициологии РМАПО Минздрава России, доктор медицинских наук, профессор

    Abstract:
    The present work is dedicated to the relevant issues in Nutrition Science and Dietology, the latest data concerning the role of genetic and environmental factors in the development of type 2 diabetes mellitus, the significance of dietary factor in the correction of postprandial blood glucose, the influence of the nutrition factor on the main pathogenetic mechanisms underlying this disease, modern principles of dietary therapy at type 2 diabetes mellitus. In the monograph, theoretical and practical aspects of the development of specialist foods with modified carbohydrate profile for the patients suffering from type 2 diabetes mellitus have been discussed. The possibilities and prospects of using special confectionery products in the complex therapy of type 2 diabetes mellitus have been identified. The monograph may be of interest for dieticians, endocrinologists, specialists in food technologies, as well as for students of medical schools and professional advancement courses in Dietology and Nutrition Science.

    Keywords: type 2 diabetes mellitus, nutritional factor, postprandial blood glucose, insulin resistance, modern principles of dietary therapy, foods for special dietary uses, carbohydrate profile modification

    Страница обновлена: 24.07.2020 в 20:27:01