EXTRUSION IN FOOD BIOTECHNOLOGY PROCESSES
Sharikov A.Yu.1, Ivanov V.V.1, Amelyakina M.V.1, Serba E.M.1
1 Всероссийский научно-исследовательский институт пищевой биотехнологии – филиал Федерального исследовательского центра питания, биотехнологии и безопасности пищи, Russia
Научное издание / монография
Выпущено ООО «Первое экономическое издательство»

Indexed in Russian Science Citation Index: https://elibrary.ru/item.asp?id=50082615
Get access via LAN BOOK: https://e.lanbook.com/book/323369
Get access via Znanium: https://znanium.com/catalog/document?id=424740
Please, cite as:
Книга в каталоге РГБ: https://search.rsl.ru/ru/record/01011495270
Рецензенты:
Лукин Николай Дмитриевич - доктор технических наук, профессор, заместитель директора по научной работе ВНИИ крахмалопродуктов – филиал ФГБНУ «ФИЦ картофеля имени А.Г. Лорха», заведующий кафедрой «Технологии производства крахмала и крахмалопродуктов» ФГБОУ «Московский государственный университет технологий и управления им. К.Г. Разумовского»
Машенцева Наталья Геннадьевна - доктор технических наук, профессор, профессор РАН, профессор кафедры «Биотехнология и технология биоорганического синтеза» ФГБОУ ВПО Московского государственного университета пищевых производств
Abstract:
The monograph discusses the features of the use of extrusion in the processing of agricultural raw materials in relation to the tasks of its further bioconversion, the influence of regime parameters on the efficiency of subsequent biotechnological processing. The possibilities of combining the processes of extrusion and biocatalysis in one system of reactors or directly in the extruder chamber are presented, which makes it possible to significantly increase the concentration of processed biotechnological media, simplify the hardware and technological composition of production lines, increase their production capacity and efficiency in the use of energy resources. Examples of the development of extruded food and feed products using biotechnological substrates as ingredients are presented.
The monograph is intended for specialists of enterprises of agriculture and the processing industry, as well as for scientists, graduate students and students with the aim of using it in educational activities in the field of food biotechnology, in educational processes in the preparation of bachelors and masters in the direction of «Biotechnology», «Food systems”, “Processes and devices”, etc.
Keywords: extrusion, biotechnology, enzymes, agricultural raw materials, fermentation, alcohol, food by-products, highly concentrated media, feed, ingredients
Страница обновлена: 14.02.2024 в 00:37:26