Grain crops and foods in the diet of type 2 diabetes patients

Kiseleva T.L.1, Kochetkova A.A.1, Tutelyan V.A.1, Sharafetdinov Kh.Kh.2, Vorobyeva V.M.1, Vorobyeva I.S.1, Kiseleva M.A.3, Nazarova A.M.1, Plotnikova O.A.1, Sarkisyan V.A.1, Smirnova E.A.1
1 ФГБУН «ФИЦ питания и биотехнологии»
2 ФГБУН «ФИЦ питания и биотехнологии», ГБОУ ДПО «Российская медицинская академия непрерывного профессионального образования», ФГАБОУ ВПО Первый московский медицинский университет имени И.М. Сеченова Минздрава России (Сеченовский университет), Russia
3 НО «Профессиональная ассоциация натуротерапевтов», Russia

Научное издание / монография

Выпущено ООО Издательский дом «БИБЛИО-ГЛОБУС»

Киселева Т.Л., Кочеткова А.А., Тутельян В.А., Шарафетдинов Х.Х., Воробьева В.М., Воробьева И.С., Киселева М.А., Назарова А.М., Плотникова О.А., Саркисян В.А., Смирнова Е.А. (2018) Зерновые культуры и продукты в питании при сахарном диабете 2 типа  / ISBN: 978-5-907063-29-7
  • Авторы: Киселева Т.Л., Кочеткова А.А., Тутельян В.А., Шарафетдинов Х.Х., Воробьева В.М., Воробьева И.С., Киселева М.А., Назарова А.М., Плотникова О.А., Саркисян В.А., Смирнова Е.А.
  • Год издания: 2018
  • УДК: 664.7: 616.379-008.64
  • ББК: 42.112+54.15
  • Тираж: 500 экз.
  • Формат: 60х84/16
  • Обложка: Твердая обложка / переплет
  • Страниц: 690
  • Усл. печ. л.: 43,9
  • ISBN: 978-5-907063-29-7
  • DOI: 10.18334/9785907063297
  • Indexed in Russian Science Citation Index: https://elibrary.ru/item.asp?id=38583266

    Get access via LAN BOOK: https://e.lanbook.com/book/165590

     

    Издание осуществлено при финансовой поддержке Российского научного фонда (грант № 14 36-00041)

    Please, cite as:

    Книга в каталоге РГБ: https://search.rsl.ru/ru/record/01009954380

    Рецензенты:
    Иунихина В.С. - доктор технических наук, профессор, первый проректор Международной промышленной академии, заведующий кафедрой пищевых производств
    Королев А.А. - доктор медицинских наук, профессор кафедры экологии человека и гигиены окружающей среды ФГАОУ ВО Первый Московский государственный медицинский университет имени И.М. Сеченова Министерства здравоохранения Российской Федерации (Сеченовский университет)

    Abstract:
    The monograph studies in detail theoretical and practical aspects of use of cereal crops in the diet of patients with type 2 diabetes. We present modern ideas about type 2 diabetes mellitus and diet in case of this disease. We also present extensive material on the analysis of various types of cereals and leguminous crops as sources of macro- and micronutrients in human nutrition; we outline the basic principles of their inclusion in the diet of patients with type 2 diabetes. From the standpoint of traditional medicine, we consider the possibilities of using cereals as food matrices for specialized food products in the diet of patients with this disease. We also consider potential allergic and other risks of cereal and leguminous crops use in diabetes mellitus; we present the analysis of international and national documents related to technical regulation in the field of quality and safety of specialized food products. The paper is intended for doctors, nutritionists, endocrinologists, experts in the field of food technology, and for students of higher medical educational institutions, cadets of certification and thematic cycles of improvement and specialization of doctors in nutrition and nutrition.

    Keywords: cereals, chemical composition, biological effect, type 2 diabetes mellitus, nutrition, specialized food products, technical regulation of the quality and safety of specialized food products

    Страница обновлена: 05.12.2022 в 15:19:12