Conceptual features of sectoral staffing system within st. petersburg’s bakery industry in the contex of building the entrepreneurial environment
Zorin A.S.1, Zorina N.A.1
, Safrygin P.A.1
1 Санкт-Петербургский государственный экономический университет
Download PDF | Downloads: 21 | Citations: 2
Journal paper
Russian Journal of Labour Economics (РИНЦ, ВАК)
опубликовать статью | оформить подписку
Volume 6, Number 1 (January-March 2019)
Indexed in Russian Science Citation Index: https://elibrary.ru/item.asp?id=37307866
Cited: 2 by 26.03.2022
Abstract:
The article focuses on developing an approach to improve the functioning of the sectoral staffing system and describes its employment with the purpose of addressing the current shortage of qualified personnel in main job categories in St. Petersburg’s bakery industry, which shows the relevance thereof. The approach is developed on the basis of the analyzed theoretical views, own theoretical insights and field experience in the subject under study and is built on the major features of the entrepreneurial culture using the Integrated Staffing Model as the backbone. As a complement to the said model, the authors suggest to define the Organizational Culture as an adhocracy culture, whereas the External Conditions as the entrepreneurial culture - entrepreneurial environment. In this regard, the article contains the description of a general structure of the sectoral staffing model including the major conceptual features of its functioning within St. Petersburg’s bakery industry. The External Conditions component covers the integrative linkages within the sectoral staffing system in St. Petersburg’s bakery industry, detailing their interactions and composition in the areas of education, science, and entrepreneurship through the Healing Power of Bread program, a sectoral industrial, social and educational program implemented by the St. Petersburg Bakers Association.
Keywords: human capital, entrepreneurial culture, sectoral staffing system, integrative linkages, bakery industry
JEL-classification: J24, L26, M51, O15, J44
Highlights:
- В хлебопекарном комплексе г. Санкт-Петербурга существует проблема дефицита высококвалифицированных кадров по основным специальностям: пекарь, технолог. Статья посвящена разработке подхода по совершенствованию функционирования отраслевой системы кадрового обеспечения – взаимосвязанного механизма, образующего эффективную рабочую модель воспроизводства кадровых ресурсов для реального сектора экономики с помощью построения на принципах предпринимательской культуры креативных интегрированных между собой связей. На внешнем уровне эта интеграция происходит в области образования, науки и предпринимательства, а на внутреннем – между всеми элементами системы кадрового обеспечения хлебопекарного предприятия. Выработанный подход позволит постепенно выстроить отраслевую систему кадрового обеспечения на принципах предпринимательской культуры, как отраслевой философии и концептуальной идеологии.
References:
Don G. Creamer, Roger B. Winston, Jr. A Handbook for Staffing Practices in Student AffairsWinston & Creamer. Retrieved from http://www.staffingpractices.soe.vt.edu/introduction.htm
Kameron K., Kuinn R. (2001). Diagnostika i izmenenie organizatsionnoy kultury [Diagnosing and changing organizational culture] SPb.: Piter. (in Russian).
Kibanov A.Ya. (2010). Upravlenie personalom organizatsii [Organization personnel management] M.: Infra-M. (in Russian).
Kono T. (1987). Strategiya i struktura yaponskikh predpriyatiy [Strategy and structure of Japanese enterprises] M.: Progress. (in Russian).
Kotler F. (2007). Osnovy marketinga [Principles of marketing] M.: «Vilyams». (in Russian).
Ober-Krie Dzh. (1973). Upravlenie predpriyatiem [Enterprise management] M.: Progress. (in Russian).
Zorin A.S., Zorina N.A. (2011). Ekonomika i organizatsiya predprinimatelskogo truda [Economics and organization of enterprise work] SPb.: izd-vo SPbGUEF. (in Russian).
Zorin A.S., Zorina N.A., Safrygin P.A. (2016). Predprinimatelskiy trud kak uslovie differentsiatsii ekonomicheskogo razvitiya [Entrepreneurship as a differentiation term of economic development] SPb.: izd-vo SPbGEU. (in Russian).
Zorin A.S., Zorina N.A., Safrygin P.A. (2017). Teoreticheskie i metodicheskie podkhody k otsenke vliyaniya razvitiya personala organizatsii na povyshenie rezultativnosti truda [Theoretical and methodological approaches to assessing the impact of staff development organization to increase productivity]. The Manager. (1(65)). 2-8. (in Russian).
Официальный сайт Ассоциации «Хлёбопёки Санкт-Петербурга». (in Russian). Retrieved from http://asspb-hleb.ru/page/1030906.
Официальный сайт Комитета по образованию Администрации г. Санкт-Петербурга. (in Russian). Retrieved from https://www.gov.spb.ru/gov/otrasl/educ/news/77753
Официальный сайт для размещения информации о государственных (муниципальных) учреждениях. Retrieved from https://bus.gov.ru/pub/top-organizations?scopeActivity=2&groupId=251&totalParts=3
Страница обновлена: 30.04.2025 в 04:55:01